Lompakkosi, hyvinvointisi ja maapallomme kiittävät, kun suosit satokausituotteita

 

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Kuukausittain vaihtuvat satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Helpottaaksesi ostoksia myös verkossa, tuotteet on nostettu omalle sivulleen. 

 

Tilaa satokausituotteita tästä

 

1. Omena

Useimmiten omena syödään sellaisenaan. Se sopii kuitenkin myös ruoanlaittoon niin pääruoissa, salaateissa kuin jälkiruoissakin, leivontaan, säilöntään ja mehustukseen. 
Hillo-omeniksi sopivat mm Valkea kuulas, Antonovka ja Atlas. Mehuissa kannattaa suosia syyslajikkeita, jotka on poimittu vielä vähän raakoina. Ruokaomenaksi sopivat hyvin happamat ja kovat lajikkeet, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä paremmin kuin muut. Tällaisia ovat esimerkiksi Melba, Samo, Lobo ja Punainen kaneli.

 

Kokeile: https://yhteishyva.fi/reseptit/omenainen-kauramuru/qHF1KozjSfnsrxIMXFrTs

 

2. Viikuna

Viikuna on happaman makea hedelmä, joka sopii erityisen hyvin juustojen, kuten erilaisten homejuustojen kaveriksi. Viikunaa voi lisätä myös salaatteihin ja pienten suolaisten alkupalojen kaveriksi. Viikunan voi myös syödä sellaisenaan, mutta hedelmä kannattaa huuhdella huolellisesti ja mikäli kuori on paksu, kannattaa se kuoria.

Viikuna on trooppinen hedelmä, joka tuottaa runsaasti etyleeniä. Vaikka hedelmä sisältää runsaasti pieniä siemeniä, on sen hedelmäliha kypsänä pehmeä ja makeahko.

 

Kokeile: https://yhteishyva.fi/reseptit/viikuna-sinihomejuustosalaatti-ja-balsamicosiirapp/erXcfqX2GanIbmWGlxQ9b

 

3. Raita ja valkojuuri

Raita- ja valkojuuri valmistetaan ruoaksi samaan tapaan kuin puna- tai keltajuuret. Juurekset paahdetaan uunissa kokonaisena tai lohkoina tai keitetään. Ne voidaan kypsennettynä myös soseuttaa tai ne voi suikaloida tai raastaa.

Raitajuuren ulkonäkö on raakana hyvin koristeellinen, ja myös kypsennetty raitajuuri on kaunis, vaikkakin häivytettyine raitoineen. Raitajuuren lehdistö on voimakas ja punainen. Raitajuuri maistuu miedommalta kuin puna- tai keltajuuri.

Valkojuurta voi pitää albinona punajuurena. Sen punajuurimainen maku on mieto ja makea.

 

Kokeile: https://yhteishyva.fi/reseptit/samettinen-valkojuurisosekeitto/5n2j4zIMO9QO1dZQZidnLi

 

4. Kurpitsat

Erilaiset kurpitsat; myski-, spagetti-, hokkaido-, halloween- ja säilöntäkurpitsa, ovat syksyn sesonkituotteita, joita saadaan tuolloin kattavasti Suomesta. Joitakin kurpitsalajeja, kuten myski- ja hokkaidokurpitsaa tuodaan tämän lisäksi ja pääkauden ulkopuolella pääasiassa Espanjasta, Hollannista ja Etelä-Afrikasta.

Pehmeän makuinen kurpitsa sopii mm. keittoihin, uuniruokiin ja jälkiruokiin. Maustepareiksi sopivat erityisesti chili, juustokumina ja erilaiset yrtit. Kurpitsaa voi käyttää myös piirakoissa ja muissa makeissa jälkiruoissa.

 

Kokeile: https://yhteishyva.fi/reseptit/hasselbackan-kurpitsat/5eNknnXU9wTrnf9K9d3ID4

 

5. Romanesco kukkakaali

 On suuren kaalisuvun jäsen, josta on myös erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Romanesco on suipporakenteinen kukkakaalin muunnos, jonka kukinnot ovat täysin symmetrisiä.

Romanescoa voi käyttää kuten muitakin kukkakaalilajikkeita, eli mm. erilaisissa gratiineissa, keitoissa ja salaateissa.

 

Kokeile: https://yhteishyva.fi/reseptit/yrttinen-romanesco-ja-kikherne-cashewtahna/3E48VRnO7K2AWuCEGKWMIA